Detox kuur

 

Fit je lichaam weer resetten met een simpele detox kuur, is dat mogelijk? Veel gezondliefhebbers lijken het te proberen, maar wat houdt het eigenlijk precies in? Een detox kuur kan bijvoorbeeld uit groente- en fruitsapjes bestaan, maar bijvoorbeeld ook alleen maar uit thee.

Een detox kuur staat voor detoxificatie en door dit een hele week te volgen zou je kilo’s afvallen en alle giftige stoffen uit je lichaam spoelen. Maar werkt een detox kuur eigenlijk wel zo goed?

Een detox kuur, een schoonmaakbeurt

Het klinkt allemaal zo goed; je lichaam een goede schoonmaakbeurt geven. Maar wetenschappelijk bewezen is het eigenlijk nog niet, want is een ontgifting wel zo nodig? Zitten we dan zo vol met verkeerde stoffen.

Indien je beweegt, afwisselend eet en elke dag naar de wc gaat, dan kan er eigenlijk niet zo veel aan de hand zijn, zou je denken. Wanneer je zo af en toe een patatje eet, dan zou je toch geen tien dagen sap moeten drinken om dit goed te maken.

Let dan ook op dat een detox kuur gezondheidsrisico’s met zich mee kan brengen. Het kan je organen onnodige rust geven en soms kun je er een licht gevoel van in je hoofd krijgen.

En dat is niet zo gek natuurlijk, want door je dagelijkse voedingspatroon compleet te vervangen met fruitsap en water, verlaag je ook je energiebalans dermate dat je lichaam deze klap niet zo goed aankan. Let dus goed op wanneer je aan een detox kuur gaat beginnen.